Aktivnosti u 2007. godini

Special Olympics World Summer Games 2007. Shanghai, China Plivanje

kina2007 (1)

U Shanghaiu su održane Specijalne ljetne olimpijske igre od 27.09. do 14.10.2007. Sudjelovalo je preko 7000 sportaša i 3000 trenera iz 165 zemalja učesnica uz pomoć 40 000 volontera.

 kina2007 (2)

Ekspedicija Specijalne olimpijade Hrvatske brojila je 31 člana: 21natjecatelj, 6 glavnih trenera, 2 trenera te sportski direktor i predsjednica. Hrvatska je imala predstavnike u atletici, stolnom tenisu, boćama, nogometu, bowlingu i plivanju.

 kina2007 (4)

U plivanju Hrvatsku su predstavljali: Krešo Žalig (Centar za rehabilitaciju Stančić): 25 m slobodno i 25 m leđno te Marko Zdešić (Sportsko društvo specijalni sportovi Olimp): 50 m slobodno i 50 m leđno, naravno uz budnu pratnju i savjete koordinatora za plivanje Franje Horvata.

Dečki su ostvarili odlične rezultate.

Krešo Žalig 25 metara slobodno 4. mjesto 25 metara leđno 1. mjesto

Marko Zdešić 50 metara slobodno 4. mjesto 50 metara leđno 2. mjesto

Otplivali su osobne rekorde što je potvrdilo da su se ozbiljno i studiozno pripremali. Naravno osim s natjecanja tu je bilo i puno utisaka i dojmova iz nove sredine, drugačije kulture. Po povratku u Zaprešić srebrnog olimpijca Marka Zdešića primio je i gradonačelnik grada Zaprešića gospodin Željko Turk, a posjetili smo i sponzore kojima smo zahvalili na pomoći.

Prvenstvo Hrvatske u plivanju za 2007.

plivanje2007 (5)

Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s teškoćama u razvoju održano je 30. i 31 listopada 2007. godine u Tuheljskim Toplicama. Nastupilo je 137 natjecatelja iz 34 ekipe iz cijele Hrvatske. Natjecanje je otvorio gradonačelnik grada Zaprešića gospodin Željko Turk. Medalje su uručili gospodin Zvonimir Brozić, predstavnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i gospodin Ivan Kos, predstavnik Specijalne olimpijade Hrvatske.

Na natjecanju su volontirali učenici OŠ Lijepa Naša Tuhelj, a također su izveli kulturno – umjetnički program na svečanom otvaranju. Natjecanje je prošlo u fer i sportskom nadmetanju, te na zadovoljstvo natjecatelja koji su osim medalja za poredak primili i medalje za učestvovanje, diplome i majice s logom natjecanja.

 

Rezultati naših članova:

– Roko Vrančić 25 metara slobodno 6. mjesto

– Matija Frkin 25 metara slobodno 1. mjesto

– Dado Vivoda 50 metara slobodno 2. mjesto

– Marko Zdešić 100 metara slobodno 2. mjesto

 

Malonogometni turnir ban Jelačić 2007

nogomet2007 (1)

Imali smo čast i zadovoljstvo 30.05.2007. godine s početkom u 9.00 sati u Zaprešiću, u gradskoj dvorani održati treći Malonogometni turnir ban Jelačić. Time smo se pridružili Special Olympics European Football Week.

 

Natjecanje je otvorila pročelnica društvenih djelatnosti grada Zaprešića gospođa Silvija Bosner. Na svečanom otvaranju turnira zanimljiv program izvele su mlade snage KUD-a Hruševec Kupljenski. Nastupilo je 9 ekipa u tri jakosne skupine. Osim naših stalnih gostiju nastupili su i naši prijatelji iz OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića. Pravila: igralo se 2 puta po 10 minuta, 5 igrača u polju + golman. Zahvaljujemo ravnatelju dvorane gospodinu Miroslavu Novoselu na razumijevanju.

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju 2007.

kuglanje2007 (1)

Na kuglani u hotelu Zagreb, Split 02. i 03.04.2007. održano je Prvenstvo Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva, klasičan način za osobe s teškoćama u razvoju za 2007. godinu. Natjecanje su organizirali Sportsko društvo specijalni sportovi Olimp, Centar za rehabilitaciju Stančić i Udruga za pomoć osobama s MR Zvono Split, a pokrovitelji natjecanja su bili: Hrvatski paraolimpijski odbor, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti prosvjete i športa i Specijalna olimpijada Hrvatske.

Nastupila su ukupno 96 natjecatelja, 57 u muškoj i 39 ženskoj konkurenciji u 23 ekipe iz 19 centara ili udruga. Medalje i pehare podijelili su: saborska zastupnica gospođa dr. Lucija Čikeš, dožupan Splitsko dalmatinske županije Luka Brčić, ravnatelj Dnevnog centra Pula Gvido Radolović, ravnateljica Centra Juraj Bonači, Split Jasenka Pleadin Raić i predsjednica Udruge za pomoć osobama s MR Zvono Split Iskra Polić uz opće oduševljenje natjecatelja.

 

Rezultati

Pojedinačno žene:

1. Božena Simatović Vjeverica

Ekipno žene:

1. Vjeverica

Pojedinačno muški:

1. Siniša Zidar Latica

Ekipno muški:

1. Latica

Naš natjecatelj Dado Vivoda osvojio je 5. mjesto u odličnoj konkurenciji.

 

Seminar 2007

Organizatori III. Stručnog usavršavanja za voditelje sportskih aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju bili su: Sportsko društvo specijalni sportovi Olimp i Centar za rehabilitaciju Stančić. Seminar je održan 05.,06. i 07.03.2007. godine u Krapinskim Toplicama.

Prisustvovalo je 27 sudionika iz 21 centra ili udruge iz cijele Hrvatske. Prvi put je seminar organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Osim radnog dogovora oko organizacije predstojećih natjecanja zastupljene su bile i sljedeće teme: Rolanje (praktični i teoretski dio), Poduka neplivača (praktični i teoretski dio) i Motivacija, naravno sve o radu s osobama s teškoćama u razvoju.

Na seminaru je najavljeno Prvenstvo Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva, klasičan način za osobe s teškoćama u razvoju za 02.i 03. travnja 2007. godine u Splitu u organizaciji: Sportskog društva specijalni sportovi Olimp, Centra za rehabilitaciju Stančić i Udruge za pomoć osobama s MR Zvono, Split.