Aktivnosti u 2012. godini

Aktivnosti u 2012. godini

Združeni malonogometni turnir

1nogomet

15.11.2012. godine u gradskoj dvorani u Zaprešiću održan je pozivni Združeni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 10 ekipa s partnerima iz Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića u tri jakosne skupine. Po dva učenika iz zaprešićke srednje škole igrala su za svaku ekipu na turniru, naravno dečki nisu samo igrali nego su se i ugodno družili, te upoznali i sklopili nova prijateljstva. U ekipama je bilo i cura koje nisu zaostajale za dečkima po svojoj borbenosti.

 

Rezultati:

1. skupina

1. Luč

2. Egida

3. Velika Gorica

 

2. skupina

1. Prekrižje

2. Varaždin

3. Prekrižje

 

3. Skupina

1. Zagorska

2. Lug

3. Dubrava Tuškanac

Hrvatska bowling liga – 2. kolo

Bliga2_2012 (2)

U West Gate-u 18.10.2012. održano je 2. kolo Hrvatske bowling lige za osobe s intelektualnim teškoćama. Ukupno je nastupilo preko 50 natjecateljica i natjecatelja. Na kraju 2. kola završila je ovogodišnja liga i podijeljene su medalje. Osim naših korisnika u bowlingu su se okušali i njihovi treneri, te osvojili zaslužena odličja. Međutim za trenere je bilo i nekih specijalnih nagrada koje možete vidjeti na jednoj slici. Medalje našim korisnicima podijelila je Sandra Jadrijević, prof. TZK. Sve u svemu odličan športski događaj kojem je za cilj popularizirati bowling među osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim trenerima kao šport koji je dostupan korisnicima s različitim stupnjem sposobnosti. Vidimo se iduće godine na državnom prvenstvu i na ligaškom natjecanju.

Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama 2012.

plivanje2012 (2)

U Tuheljskim Toplicama na bazenu Termi Tuhelj organizirali smo i održali 11. Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Natjecalo se prema pravilima Specijalne olimpijade. Od 143 prijavljenih natjecanje je uspješno završilo 130 sudionika, od toga 48 natjecateljica i 82 natjecatelja. Natjecalo se u pojedinačnoj konkurenciji za žene i muškarce u disciplinama:

-25 i 50 metara slobodno

-25 i 50 metara prsno

-25 metara leđno

Na svečanom otvaranju učenici OŠ Lijepa naša Tuhelj izveli su prigodnu točku i s nekoliko rečenica predstavili svoju školu, a zakletvu Specijalne olimpijade u ime svih trenera i natjecatelja položio je natjecatelj Roko Vrančić. Također s par prigodnih riječi športašima i njihovim trenerima između ostalih obratio se i predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske gospodin Zdenko Mlakar, dok je natjecanje otvorila saborska zastupnica i predsjednica Mandatno – imunitetnog povjerenstva Hrvatskoga sabora gospođa Gordana Sobol. Naši natjecatelji osvojili su pregršt medalja i zadovoljno se vratili kući.

Prvenstvo Hrvatske u rolanju za osobe s intelektualnim teškoćama

rolanje2012_1

U Zaprešiću, 12.06.2012. održano je Prvenstvo Hrvatske u rolanju za osobe s intelektualnim teškoćama. Nastupila su 22 natjecatelja iz 8 ekipa. Iako je kiša omela predviđeni početak natjecanja ipak je natjecanje uspješno odrađeno i to zahvaljujući upornosti organizatora i predanosti natjecatelja. U vrlo neizvjesnoj i izjednačenoj borbi u svim kategorijama natjecanje je bez obzira na teške uvjete na stazi prošlo u najboljem redu na zadovoljstvo svih. Najveće veselje nastalo je već po običaju kod podjele medalja. Bilo je i manjih iznenađenja: u muškoj konkurenciji naslov najbržeg ponio je Stjepan Mirenić član ekipe Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Hrvatska bowling liga – 1. kolo

bowling3

Utemeljena je Hrvatska bowling liga za osobe s intelektualnim teškoćama. U Bowling Clubu West Gate 05.06.2012. godine održano je 1. kolo. Nastupilo je 14 žena i 39 muškaraca iz 12 klubova. U ligu su se uključile ekipe iz skoro svih dijelova Hrvatske: Zagreba, Splita, Pule i Varaždina.

Natjecalo se po pravilima Specijalne olimpijade a natjecanje je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč u nadi da će se ovom akcijom popularizirati bowling među našom populacijom i na taj način doprinijeti što većem broju aktivnih športaša u Specijalnoj olimpijadi.

SO europski tjedan nogometa 2012.

nogomet2

U četvrtak 17. svibnja 2012. godine odigran je malonogometni turnir povodom Specijalno olimpijskog europskog tjedna nogometa ali na dvije različite lokacije. Jedan dio događao se u Zagrebu u dvorani Sutinska vrela, drugi u Zaprešiću u gradskoj dvorani na stadionu. U Zagrebu su igrale dvije jače supine i obračunavale se za poredak i nogometni prestiž, dok su u Zaprešiću snagu odmjeravale ekipe nižih sposobnosti ali također vrlo predano i ustrajno tražile priliku za dokazati svoju dominaciju.

Sudjelovalo je 16 ekipa sa ukupno oko 160 natjecatelja, iako je natjecanje bilo u muškoj konkurenciji u ekipama je bio i značajan broj igračica koje po svojoj vještini, htjenju i žustrini na terenu nimalo nisu zaostajale za muškima. Našim natjecanjem pridružili smo se većini zemalja u Europi koje u istom tjednu organiziraju nogometne turnire da bi se kroz jednu od najpopularnijih igara skrenula pozornost i potaknulo na brigu i skrb o osobama s intelektualnim teškoćama, a održano je pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske i Hrvatskog nogometnog saveza u organizaciji Športskog društva Specijalni športovi Luč. Dodatnu čar natjecanju dale su ukusne pice i fini sokovi.

Na natjecanju su nas svojim nazočnošću ne samo počastili nego i zdušno navijali i uživali u nadmetanju ekipa: gospođa Gordana Sobol, saborska zastupnica i gospodin Drago Katalenić, direktor marketinga HNS-a i šef Grassroots programa. Kulminacija oduševljenja natjecatelja dogodila se kod podjele prekrasnih odličja koje su uručili naši dragi gosti.

Prvenstvo Hrvatske u brzom klizanju

klizanje1

Uspješan nastup naših članova na državnom natjecanju koje je održano 24.04,2012. na zagrebačkom Velesajmu.

Prvenstvo Hrvatske u bowlingu za osobe s intelektualnim teškoćama 2012.

bowling2

U Bowling Clubu West Gate 17. i 18. travnja 2012. održano je Prvenstvo Hrvatske u bowling-u za osobe s intelektualnim teškoćama. Natjecanje su organizirali Centar za rehabilitaciju “Stančić”, Športsko društvo Specijalni športovi “Luč” i Udruga specijalnih športova “Stela”, a odvijalo se prema pravilima Specijalne olimpijade. Pravila nalažu da se natjecatelji svrstaju u finalne skupine po spolu, dobi, stupnju oštećenja, ali ipak najvažniji čimbenik je rezultat. Nakon prvog dana kvalifikacija obračun za medalje odigrao se prema prethodno postignutim rezultatima u srijedu već od ranog jutra a završio oko podneva.

Zahtjevno nadmetanje uspješno je završilo 38 natjecateljica i 79 natjecatelja. Dvadeset i tri ekipe iz ustanova ili udruga došle su iz Zagreba, Splita, Pule, Dubrovnika, Vinkovaca, Koprivnice, Zajezde, Komareva, Samobora, Dugog Sela i Zaprešića. Prisutna je bila elita bowlig sporta osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj. Što znači svi oni koji cijele godine marljivo pripremaju svoje sportaše nisu propustili ovu priliku da pokažu svoje umijeće i napredak. Discobowling i nezaobilazna orehnjača smanjili su napetost iščekivanja podjele odličja a i zaslužni su za nova poznanstva.

Između ostalih zasluženo osvojena odličja u 21 jakosnoj skupini dijelio je gospodin Ivan Vrgoč ravnatelj Centra za rehabilitaciju “Stančić”, gospodin Krešo Kržić kao predstavnik Zagrebačkog skijaškog saveza i Andrej Stipetić ispred Šporskog društva Specijalni športovi “Luč” što je osim dobrog druženja najviše obradovalo naše natjecatelje. Također je na sastanku trenera ustanovljena i prva Hrvatska bowling liga za osobe s intelektualnim teškoćama.

Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama

savjetovanje1

U Tuheljskim Toplicama, 21. do 23. ožujka 2012. organizirali smo Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama. Prisustvovalo je 19 sudionika iz ustanova ili udruga iz cijele Hrvatske.

Program savjetovanja:

21.03.2012.
17.00 Boćanje kao kineziterapijska aktivnost, te organizacija državnih natjecanja osoba s intelektualnim teškoćama s kineziološkog aspekta
Predavač: Franjo Horvat, prof.
20.00 Okrugli stol

22.03.2012.
10.00 Badminton kao kineziterapijska aktivnost – teorija
Predavač: Mijo Drašković, prof.
11.00 Badminton kao terapijska aktivnost – praktični dio
Voditelj radionice: Mijo Drašković, prof.
16.00 Socijalna isključenost osoba s intelektualnim teškoćama u kontekstu kineziterapije
Predavač: Jasna lesički, dipl. soc. radnica
17.00 Kondicijska priprema
Predavač: Asim Bradić, doc.dr.
20.00 Okrugli stol

23.03.2012.
10.00 Boćanje kao kineziterapijska aktivnost – praktični dio
Voditelji radionice: Franjo Horvat, prof. i Nikola Uzelac
12.00 Specijalne olimpijske svjetske ljetne igre s aspekta trenera, pripreme, odlazak i natjecanje
Predavač: Vlado Strbad, prof.
13.00 Okrugli stol i donošenje zaključka

Zaključak:
Sva predavanja održana su na visokoj kvalitativnoj razini, a obrađene su aktualne teme. Novost ovogodišnjeg savjetovanje su dva predavača gosta s nama zanimljivim temama što je unijelo potrebno osvježenje a to su:
Jasna lesički, dipl. soc. radnica:
Socijalna isključenost osoba s intelektualnim teškoćama u kontekstu kineziterapije
Asim Bradić, doc.dr.:
Kondicijska priprema

Za sljedeću godinu pokušati organizirati savjetovanje kao međunarodno i pozvati zemlje iz bližeg okruženja (Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina) te na taj način vidjeti kretanja u kineziološkom radu s osobama s intelektualnim teškoćama i u drugim zemljama. Predavanja pripremiti na hrvatskom i engleskom.
Teme za iduće savjetovanje mogu se prijaviti tijekom cijele 2012. godine.

Voditelj savjetovanja: Franjo Horvat, prof.

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama

krplje1

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama održano je 28. i 29.02.2012. na Platku u dolini Pribeniš. Nastupilo je 10 ekipa sa ukupno 37 natjecatelja.

Prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju za osobe s IT

Uspješan nastup naših članova na državnom natjecanju u skijanju koje je održano 14.02.2012. na Sljemenu.