O nama

Športsko društvo Specijalni športovi “Luč”
Luč je udruga čija je zadaća promicanje i razvitak športa za osobe s intelektualnim teškoćama. Posebnu pažnju posvećujemo kineziterapiji kao jednoj od najvažnijih terapija za poboljšanje života tih osoba. Nama u neposrednoj blizini evidentirano je oko 300 djece i osoba s raznim stupnjem teškoća. Dio njih su naši aktivni sportaši, a dio njih se povremeno uključuje u naše akcije, npr. kupanje na bazenu, ljetovanje, iskustvene boravke u prirodi.

Unutar Luči djeluje nekoliko sekcija, plivačka, bowling, nogometna, planinarska, trčanje na krpljama, floorball. Osim što ove aktivnosti pružaju mogućnost kretanja, tjelesnog vježbanja, a time direktno utječu na poboljšanje zdravstvenog stanja naših članova, one nude i priliku za socijalizaciju i integraciju, a tako i mogućnost da se aktivno uključe u društvo.

Pored ovog neposrednog rada s našim članovima ponosni smo i na organiziranje nacionalnih prvenstava što je garancija široke akcije u promicanju športa i kineziterapije, te posrednog angažmana velikog broja osoba s intelektualnim teškoćama na području cijele Hrvatske.

Ove aktivnosti te druženja i nadmetanja predstavljaju radost i uzbuđenje, ali i razvijaju samopoštovanje tih osoba.

Članovi

Članovi Športskog društva Specijalni športovi  “Luč” su osobe s intelektualnim teškoćama.

Športsko društvo Specijalni športovi “Luč” pruža mogućnost osobama  s intelektualnim teškoćama da se kroz bavljenje športom i kineziterapiju bolje osposobe za život, poboljšaju psihofizičke karakteristike, i pomaže im da se aktivno uključe u društvo. Osim tih naša je zadaća i organizacija nacionalnih prvenstava, te posredno i neposredno u naše akcije uključiti što veći broj osoba s intelektualnim teškoćama  iz cijele Hrvatske.

Kineziterapija
ima na osobe s intelektualnim teškoćama višestruko pozitivan učinak i po svojem terapijskom djelovanju i postignućima daleko je ispred svih poznatih terapija, zapravo ona je osnova svih terapija jer je pokret osnova svake terapije koja se provodi u radu s osobama s intelektualnim teškoćama.

Kineziterapijske radionice:

 1. plivanje i kupanje
 2. kuglanje, bowling
 3. planinarenje i šetnje
 4. trčanje na krpljama
 5. nogomet
 6. floorball
 7. skijanje
 8. odbojka

Naši članovi se u pojedinu radionicu uključuju prema osobnom interesu.

Svaki
je čovjek jedinstvena osoba s vlastitim sposobnostima, mogućnostima i potrebama. Da bi se čovjek mogao ostvariti u svojoj osobnosti potrebna mu je pomoć drugih, a to se osobito odnosi na osobe s  intelektualnim teškoćama.

Naši ciljevi:

 1. prevencija bolesti i pretilosti, te očuvanje zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama
 2. pomoć osobama s intelektualnim teškoćama u stjecanju veće samostalnosti
 3. omogućavanje doživljaja uspjeha i osjećaja vlastite vrijednosti
 4. socijalalizacija i integracija
 5. olakšanje skrbi roditeljima i obitelji
 6. u naše akcije posredno i neposredno  uključiti što veći broj osoba iz cijele Hrvatske

U Športskom društvu Specijalni športovi “Luč” držimo da i osobe s intelektualnim teškoćama bez obzira na svoja ograničenja, imaju mnoge potencijale koji se mogu razvijati, te da je svaka osoba vrijedna poštivanja i ima pravo na zadovoljenje temeljne biopsihosocijalne potrebe za kretanjem.

Budite naš partner! Ako se želite uključiti u naše akcije kao volonter, ili ako želite u Luč uključiti osobu s intelektualnim teškoćama javite nam se i nazovite nas.