Aktivnosti u 2013. godini

Prvenstvo Hrvatske u bowlingu za osobe s intelektualnim teškoćama 2013.

bow1

Na Prvenstvu Hrvatske u bowlingu za osobe s intelektualnim teškoćama održanom u Bowling Clubu West Gate u Jablanovcu nastupile su 42 natjecateljice i 79 natjecatelja. Uz Zagreb, Split je kao grad bio najbrojniji po broju ekipa koje su odmjerile svoje snage na državnom prvenstvu, a naravno ni uspjeh nije izostao. Svoje predstavnike imali su svi djelovi Hrvatske. Ekipe su došle iz Vinkovaca, Koprivnice, Daruvara, Zajezde, Varaždina, Pule, Kaštela, Dubrovnika i Vrlike, ukupno 24 ekipe. Zahvaljujemo se svim trenerima na dobroj pripremi športaša što su potvrdili i dobri rezultati.

Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama 2013.

sav1

9. Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama održano je od 11. do 13. ožujka 2013. godine u Tuheljskim Toplicama. Organizator stručnog usavršavanja bilo je Športsko društvo Specijalni športovi “Luč”.

Program savjetovanja:

Tatjana Trošt Bobić, dr.sc.: Kineziterapija kod osoba s intelektualnim teškoćama

Miljenko Gaćina, prof.: Specijalne olimpijske ljetne igre

Jasna Lesički, dipl. soc. radnica: Deinstitucionalizacija i kineziterapija

Franjo Horvat, prof. i Vlado Strbad, prof.: Specijalne olimpijske zimske igre

Željko Libjak, prof.: Zdravstveni program u Specijalnoj olimpijadi

Vlado Strbad, prof.: Floorball

Sve teme su bile odraz sadašnjeg trenutka i zbivanja u društvu i Specijalnoj olimpijadi. Stručno povjerenstvo predložilo je usvajanje zaključka sa stručnog savjetovanja, koji je jednoglasno usvojen. Zaključak glasi: U suradnji s Kineziloškim fakultetom osigurati ćemo predavača i za sljedeće savjetovanje, a svaki polaznik će imati jedno mini predavanje gdje će izložiti svoja iskustva iz prakse (iz svoje uže specijalizacije) za koja saznanja smatra da je potrebno podijeliti sa ostalim polaznicima. U smislu širenja novih sportova za osobe s intelektualnim teškoćama za foorball će se održati praktična radionica.

Športsko društvo Specijalni športovi Luč

Voditelj savjetovanja: Franjo Horvat, prof.

 

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama

krplje3

Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama održano je 25. i 26. veljače 2013. u Delnicama na gradskom igralištu. Natjecanje je završilo 38 natjecatelja od 42 prijavljena, 22 natjecatelja i 16 natjecateljica. Natjecanje je organiziralo Športsko društvo Specijalni športovi Luč po pravilima Specijalne olimpijade, a natjecatelji su odmjerili snage u disciplini 100 metara. Zahvaljujući razumijevanju dogradonačelnice Maje Kezele grad Delnice je uredio i stazu za trčanje na krpljama. Naši natjecatelji nastupili su i na PH u skijaškom trčanju koje je organizirao Dom Tuškanac na istom mjestu samo na drugoj stazi odmah poslije natjecanja u trčanju na krpljama.

 

Specijalne zimske olimpijske igre 2013.

korea1

U vrsti Specijalne olimpijade Hrvatske nastupili su i naši članovi: Matija Frkin i Roko Vrančić u disciplini trčanja na krpljama na 100 i 200 metara. U Južnoj Koreji proveli smo zanimljiva dva tjedna, upoznali novu kulturu i uspješno okončali natjecanje. Na aklimatizaciji bili smo u budističkom hramu gdje smo upoznali novu kulturu i običaje, te način prehrane i života.

Rezultati:

Disciplina 200 metara

Matija Frkin 1. mjesto

Roko Vrančić 2. mjesto

Osim medalja iz Južne Koreje donijeli smo i puno lijepih i zanimljivih uspomena.