Aktivnosti u 2015. godini

Športsko društvo Specijalni športovi “Luč” u proteklom razdoblju odradilo je sve planirane programske aktivnosti osim 2. kola Hrvatske bowling lige. Natjecanje nije održano zbog preseljenja bowling staza na drugu lokaciju. Čim radovi završe natjecanje ćemo odraditi, ali u 2016. godini.

Organizirali smo i održali Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama 21. i 22. veljače 2015. godine u Delnicama i Mrkoplju, nastupilo je 14 ekipa i ukupno 56 natjecatelja. Nastupilo je 6 naših natjecatelja.

Sudjelovali smo na Prvenstvu Hrvatske u skijaškom trčanju održanom 21. i 22. veljače 2015. godine u Delnicama i Mrkoplju, nastupilo je 20 natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji i 24 (12+12) u združenoj štafeti s natjecateljima utrke Memorijal mira. Nastupila su naša dva natjecatelja pojedinačno i u štafeti.

Bili smo suorganizator i sudjelovali na Prvenstvu Hrvatske u alpskom skijanju održanom 26.veljače 2015. godine na Sljemenu. Nastupilo je 7 ekipa i ukupno 18 natjecatelja. Nastupila su naša dva natjecatelja.

Organizirali smo i održali Stručno multidisciplinarno savjetovanje za kineziološki rad s osobama s intelektualnim teškoćama od 18. do 20. ožujka 2015. godine u Tuheljskim Toplicama. Savjetovanju je prisustvovalo 20 trenera (kineziologa, defektologa, fizioterapeuta, psihologa), predavanja su održali Slađana Tatić, Dujo Vrančić, Vlado Strbad i Franjo Horvat (tri predavača iz Luči). Teme vezane uz strategiju i razvoj športa osoba s intelektualnim teškoćama.

Organizirali smo i održali Prvenstvo Hrvatske u bowlingu 25. i 26. ožujka u Zagrebu, Bowling Club Green Gold. Nastupilo je 140 natjecatelja (100M+40Ž). Nastupilo je 5 članova Luči.

Sudjelovali smo na Prvenstvu Hrvatske u brzom klizanju koje je održano 23.travnja 2015. godine u Zagrebu, klizalište na Zagrebačkom velesajmu. Nastupilo je 28 natjecatelja, od toga 4 naša.

Sudjelovali smo na Nogometnom turniru Velika Gorica koji je održan 29. travnja 2015. godine u Velikoj Gorici. Nastupilo je 9 ekipa, od toga jedna naša.

Sudjelovali smo na Prvenstvu Hrvatske u biciklizmu koje je održano 07. i 08. svibnja 2015. godine u Vrlici. Nastupilo je 30 natjecatelja, od toga 2 naša.

U okviru Specijalne olimpijade Hrvatske naš predstavnik sudjelovao je na edukaciji za pokretanje programa Mladi športaši koja je održana od 01. do 03. lipnja 2015. godine u Mariboru, Slovenija.

Organizirali smo i održali Prvenstvo Hrvatske u nogometu 03. lipnja 2015. godine u Zaprešiću i Zagrebu. Nastupilo je 17 ekipa. Naravno i ekipa Luči.

 

 

 

 

 

 

 

Hrvatska bowling liga 1. kolo održano je 10. lipnja 2015. godine u Zagrebu Nastupilo je 8 ekipa ukupno 43 natjecatelja, a 4 naša.

Organizirali smo i održali Memorijalni floorball turnir 04. srpnja 2015. godine u Dugom Selu. Nastupilo je 9 ekipa od toga jedna ekipa gostiju iz Slovenije, a naravno i ekipa Luči.

 

Sudjelovali smo na SO svjetskim ljetnim igrama Los Angeles, SAD, koje su održane od 20. srpnja do 04. kolovoza 2015. godine. Na igrama iz Hrvatske su nastupile odbojkašice (srebro), nogometaši (5. mjesto) i dvije plivačice članice Luči (zlato i bronca na 25 leđno). U sklopu priprema za ove igre redovito smo odlazili na bazen i marljivo usvajali tehniku leđnog i tehniku prsnog plivanja.  Uz Tanju i Barbaru i ostatak plivačke ukipe rado je dolazio na treninge, tako da smo pripremajući njih dvije pripremili i ostatak ekipe za PH u plivanju koje se održalo 20. i 21. listopada 2015. Naravno, motiviranosti za treninge malo je pridonijelo i opremanje ekipe (nabava odjeće i obuće), a što je u svakom slučaju utjecalo na poboljšanje kvalitete života naših članova osoba s intelektualnim teškoćama. Svakako je potrebno naglasiti da je to pomoglo u stvaranju bolje slike o sebi, stjecanje većeg samopouzdanja i osjećaja pripadnosti klubu i društvu u cjelini.

 

 

 

 

Sudjelovali smo kao suorganizator na Ljetnim igrama Specijalne olimpijade Hrvatske koje su održane od 25. do 27. rujna 2015. godine u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu. Nastupile su 23 ekipe ukupno 138 natjecatelja i 69 trenera. Natjecalo se u pikadu, atletici, florballu i odbojci. Proveli su se i Zdravstveni programi Promocija zdravlja i Zabavno vježbanje, a održan je i Obiteljski forum (20 roditelja) i novi program Mladi športaši (nastupilo17 športaša) koji je tada prvi put pokrenut u Hrvatskoj. Naša ekipa natjecala se u floorballu. Također moramo istaknuti da su naši treneri vodili četiri programa (atletiku, promociju zdravlja, obiteljski program i program mladi športaši).

 

Športsko društvo Specijalni športovi Luč i ove godine je organiziralo i odradilo Prvenstvo Hrvatske u plivanju za osobe s intelektualnim teškoćama. To je natjecanje zahvaljujući kojem su naše natjecateljice dobile priliku da pokažu svoje mogućnosti i na svjetskoj razini.

Natjecanje je održano na bazenu Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, 20. i 21.10.2015. godine. Natjecalo se u disciplinama: 25 i 50 metara slobodno i prsno i 25 metara leđno, a nastupile su 34 ekipe iz cijele Hrvatske, 41 žena i 80 muških natjecatelja. Od toga je nastupilo 6 naših športaša, naravno zlatna i brončana olimpijka iz Los Angelesa 2015. godine Tanja Žabić i Barbara Salaj.

 

 

 

U sklopu programa bila su i dva zdravstvena programa: Promocija zdravlja i Zabavno vježbanje.

U utorak 20.10.2015. športašice i športaši nakon što su isplivali kvalifikacijske utrke pristupili su zdravstvenim programima, gdje su provjerili svoje mogućnosti i dobili upute kako što zdravije živjeti.

Nakon večere za njih je organiziran i animacijski program s raznim zanimljivim igricama,  te druženje uz okrepu za športaše i trenere.

Nakon odmora u srijedu 21.10.2015. krenuli smo sa svečanim otvaranjem natjecanja, himnu su izveli Tomislav Trupković iz Čakovca (vokal) sudionik Ljetnih igara Specijalne olimpijade u Los Angelesu 2105. i Denis Mrkša iz Zagreba (gitara) sudionik PH u plivanju 2015., a prigodni program učenici OŠ Lijepa naša Tuhelj iz Tuhlja.

Uz brojne volontere natjecanje i drugi popratni programi protekli su u odličnoj atmosferi. Polaznici Policijske akademije volontirali su na plivačkom dijelu, učenici 2. gimnazije iz Zagreba pomagali su na Promociji zdravlja, studenti Kineziološkog fakulteta na Zabavnom vježbanju, a učenici OŠ Lijepa naša Tuhelj osim prigodnog programa koji su izveli na svečanom otvaranju sudjelovali su i u dovođenju natjecatelja na startne pozicije.

Zaslužene medalje svečano je uručio zamjenik Župana Zagrebačke županije gospodin Damir Tomljenović.

Organizirali smo i održali Združeni malonogometni turnir u Zaprešiću 05. studenog 2015. godine. Nastupilo je 9 ekipa, od toga jedna naša. Učenici Srednje škole ban Josip Jelačić iz Zaprešića po dvojica su igrali za naše ekipe. Na taj način pokušavamo upoznati mlade s osobama s intelektualnim teškoćama.

Kao suorganizator sa Specijalnom olimpijadom Hrvatske organizirali smo i održali program Mladi športaši 26. studenog 2015. godine u Zagrebu na Policijskoj akademiji, a sudjelovalo je 67 športaša sa i bez intelektualnih teškoća između dvije i sedam godina. Volontirali su polaznici Policijske akademije.

Sudjelovali smo na Prvenstvu Hrvatske u floorballu koje je održano 14. prosinca 2015. godine u Zagrebu. Nastupilo je 12 ekipa, od toga jedna naša.

Osim ovih većih akcija, bilo je i manjih jednodnevnih planinarskih izleta, te drugih akcija kao što su odlasci na skijanje, bazen, na bowling stazu, rolanje, boćanje, a sve s ciljem

provođenja kineziterapije i pripreme naših športaša za natjecanja i poboljšanje kvalitete života osoba s IT.